PODELI

Za sada je situacija mirna, ali veoma napeta

U široj akciji MUP-a RS na smirivanju situacije u ovom objektu za smeštaj migranata upotrebljene su policijske jedinice sa teritorije opštine Obrenovac uz asistenciju Žandarmerije. Tom prilikom je u veoma kratkom vremenskom intervalu rasturena i pacifikovana agresivna banda (vidi foto) sastavljena od lica koja su poreklom sa teritorije Avganistana (njih više desetina).

Među policajcima nije bilo gubitaka. Posledice koje mogu da uslede vezane su se za potencijalnu transmisiju korona virusa na policijske službenike koji su učestvovali u akciji, usled proglašenja vanredne situacije uzrokovane njegovom pandemijom. Na terenu je i dalje prisutno pojačano prisustvo policije. Uprkos odlučnoj akciji policije mogućnost daljih incidenata izvesna, jer se radi o nepredvidivoj grupi ljudi koja kada je u grupi ima sklonost ka izazivanju teških incidenata-krvoprolića (njih je preko 1,000 u ovom centru).

Centar za Azil Кrnjača- ovaj objekat obezbeđuju i jedinice Vojske Srbije. Za sada je situacija mirna, ali veoma napeta. Podsećamo da je u istom danu kada su izbili neredi u Obrenovcu, došlo i do komešanja migranata smeštenih u gradskom naselju Кrnjača. Ovde ih ima više od 1,000. U jednom momentu eksalacija sukoba je pretila da dobije nekontrolisan karakter. Obezbeđenje Vojske Srbije je bilo primorano da otvori vatru iz automatskog oružja posle čega se situacija smirila.Na lice mesta su pristigla pojačanja MUP-a RS i Vojske Srbije.

Procene su da se na teritoriji Republike Srbije nalazi 10,000+ migranata koje čini uglavnom mlađa muška populacija, i koja je razdvojena u više Centara za Azil i prihvatne centre širom Srbije. Ova grupacija se nalazi na ivici živaca usled karantinskih uslova izazvanih pandemijom koronavirusa.

Generalno, u narednom period postoji mogućnost ponavljanja sličnih incidentata.U cilju zaštite pravnog poretka RS, očuvanja života pripadnika MUP-a RS i VS, ali i njihovog zdravstvenog statusa, indikovana upotreba vatrenog oružja u slučaju masovnih – nekontrolisanih ispada.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *