PODELI

Bez kontrole

Po naređenju „od gore“ direktori javnih i javno komunalnih preduzeća u celoj Srbiji su dužni da milionske iznose prebacuju na račune režimski podobnih medija. Bez objašnjenja i eventualnih dodatnih pitanja.

Ko je taj koji naređuje „od gore“ ne smeju da pitaju. Jednostavno im stigne naređenje od koordinatora SNS-a kome su dodeljeni na staranje i ispunjavaju zahteve.

U godišnjim izveštajima ove izdatke pravdaju marketingom, iako postoje firme, fondovi i ustanove kojima reklama jedostavno nije potrebna. Gradska groblja, Zelenila, firme koje se bave drugim komunalnim delatnostima, razni pokrajinski fondovi AP Vojvodine, jednom rečju oni koji nemaju realnu konkurenciju, pa im reklama kao takve i nije potrebna.

U pranju novca i finansiranju kampanja SNS-a prednjače državni miljenici kako štampani, tako i elektronski.

Npr vojvođanski fondovi su dužni da mesečno uplaćuju od milion do dva i po miliona dinara bez pitanja gde taj novac završava i kako je utrošen. Direktor jednostavno dobije poziv i naređenje, koje je dužan da sprovede u što kraćem roku.

Mnogi direktori su svesni da ih oni ili onaj koji naređuje „od gore“ sutra ili kada dođe vreme neće zaštiti pred sudovima, već da će njihov potpis zauvek ostati na ovim fakturama i da će nenamensko trošenje državnog novca biti isključivo njihova odgovornost. Iako su realno na ta mesta postavljeni upravo zbog potpisavanja faktura koje služe za pranje para.

Put novca je jasan i više nego transparentan.

Pare se sa računa javnog preduzeća, fonda i slično prebace na račun nekog medija, zatim se pravljenjem lažnih naloga za pravdanje kojekavih izdataka deo novca, 50% dalje uplaćuje pojedincima bliskim naprednjacima, dok polovina ostaje samom mediju. Koliko tačno se od 50% vrati direktorima, a koliko za sebe zadržavaju njihovi staratelji ostaje tajna. Veruje se da direktori „rade“ po uobičajenoj tarifi od 10%, dok ostatak ide stranci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *