PODELI

Beograd kandidat za „Zelenu prestonicu Evrope“ 2022. godine

Beograd je jedini grad van Evropske unije kojem je prihvaćena kandidatura za „Zelenu prestonicu Evrope“ 2022. godine. U „trci“ je 18 gradova iz deset zemalja. To Beograd obavezuje da, uz finansijsku podršku Evrope, poveća zelene površine, reši problem otpada i otpadnih voda, energetske efikasnosti i saobraćaja.

Uz pomoć Evropske banke za obnovu i razvoj i Japana stručnjaci već godinu dana prate kvalitet vazduha, vode, saobraćaja. Sledeći korak je izrada projekata koji će se sprovodili u narednih tri do pet godina.

„Razvijaće se dalje projekat Vinča. Razvijaće se dalje projekat Veliko Selo oko tretmana otpadnih voda. Što se tiče mobilnosti, radiće se projekat, koji se već i radi, metro. Kupujemo nove autobuse, imaćemo izvestan broj električnih autobusa u ovoj nabavci. Cilj nam je da u narednom periodu imamo 200 kilometara biciklističkih staza, a razvijamo i pešačke zone“, naglašava gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić.

Za program zelenih gradova Evropska banka i zemlje donatori prikupili su oko milijardu evra.

„Beograd je naš najveći takozvani klijent između gradova od Maroka do Mongolije, preko Mađarske. Već smo investirali zelene investicije. Već smo finansirali dobro poznati projekat Vinča“, ističe Žužana Hargitai, direktorka EBRD za Zapadni Balkan.

Među najvažnijim problemima koje Beograd mora da reši su selekcija komunalnog otpada i javni saobraćaj.

„Nedostaje mi moja kanta iz Londona za selektivno bacanje đubreta. Ja bi htela da više uživam u javnom saobraćaju u Beogradu“, dodaje direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan.

Dosadašnji pobednici u trci za nagradu ustanovljenu 2008. godine su, između ostalih, Stokholm, Bristol, Hamburg, Kopenhagen, Ljubljana. Zelena prestonica ove godine je Oslo, sledeće Lisabon, a 2021. godine je finski grad Lahti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *